Wij vinden dat zorg breder moet zijn dan alleen het beter maken van de inwoners. Er moet oog zijn voor alle problemen waar mensen mee te maken hebben: werk, inkomen, wonen, gezondheid en jeugdzorg. Het is belangrijk dat alle hulpverleners - professionals én mantelzorgers - goed met elkaar samenwerken en elkaar snel weten te vinden. In de zorg zoeken we naar een balans tussen wat mensen zelf (nog) kunnen, informele zorg uit iemands eigen omgeving en professionele zorg en ondersteuning. GroenLinks wil dat de gemeente het principe van een ‘schoon en leefbaar huis’ hanteert. Wat dat is, verschilt per cliënt en wordt in overleg bepaald. 

Voor de meest kwetsbaren blijft altijd een vangnet beschikbaar. Ouderen en mensen met een beperking verdienen uitstekende zorg. GroenLinks wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen of willen wonen willen we voldoende zorgwoningen. Het inrichten van complexen waarin ouderen samenwonen en hierdoor steun krijgen van elkaar, willen we faciliteren. Initiatieven om ouderen uit hun isolement te halen worden van harte ondersteund. De gemeente en zorg hebben hierin een belangrijke taak.

GroenLinks wil de wijkverpleging op peil houden. Werken in de zorg moet weer aantrekkelijk gemaakt worden. Sociale wijkteams brengen zorg dichtbij. Van deze teams verwachten we een ‘eropaf-mentaliteit’. Wie zich bij het loket melden omdat het water hen aan de lippen staat, krijgt meteen hulp, geen afspraak voor over zes weken. De mix van voorzieningen kan per wijk verschillen. Kleinschalige initiatieven, zoals zorgboerderijen, worden ondersteund. 

Mantelzorgers verdienen alle steun. Zij zorgen, vaak lang voordat professionele hulp ingeschakeld wordt, voor een familielid, vrienden of buren. De combinatie van mantelzorg, werk en het eigen gezin is een zware belasting en leidt tot te veel uitval. Ziekte, oververmoeidheid en psychische problemen zijn het gevolg. Vroegtijdige en ruime ondersteuning van mantelzorgers is essentieel. Speciale aandacht moet gegeven worden aan jeugdige mantelzorgers. Voor hen is de zorg voor een zieke ouder, broertje of zusje extra zwaar. 

Onze actiepunten zijn:

• Informatie over zorg is voor alle inwoners gemakkelijk te verkrijgen;

• Beleid is gericht op preventie met goede begeleiding naar zorg. Er komt onderzoek naar het effect dat preventie heeft op het welzijn van burgers;

• De eigen bijdrage voor hulp en zorg mag nooit een drempel zijn om hulp of zorg te vragen of te krijgen;

• Zorg wordt thuis of dicht bij huis aangeboden. Sociale wijkteams zijn aanwezig in de kernen;

• Hulpverlening vanuit de Participatiewet, de Wmo en de Jeugdzorg wordt ontschot. Zorg wordt afgestemd;

• Bureaucratie en cijfers in de zorg zijn minder belangrijk dan de kwaliteit van zorg;

• Vooral bij intensieve zorg biedt financiering door persoonsgebonden budget (PGB) het benodigde maatwerk;

• Bewoners en cliëntenraden worden actief betrokken bij ontwikkelingen rondom zorg, welzijn en wonen;

• Er komt geen verschraling van Hulp in het Huishouden en wijkverpleging;

• Vereenzaming van ouderen wordt serieus genomen. Initiatieven op dit terrein verdienen alle steun;

• We faciliteren ouderen en mensen met een beperking om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen;

• Voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen of willen wonen zijn er alternatieven;

• We stimuleren kleinschalige experimenten met woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een zorgcentrum;

• De gehele gemeente wordt goed begaanbaar voor rolstoel, scootmobiel en rollator;

• Mantelzorgers verdienen alle ondersteuning van de gemeente. Speciale aandacht is nodig voor jeugdige mantelzorgers. Daarmee voorkomen we schooluitval en burn-out klachten.