Voorzitter,
Als we het concept akkoord lezen bekruipt mij weer hetzelfde gevoel als 3,5 jaar geleden. Wat fijn dat het een hoofdlijnenakkoord is en dat we met elkaar kunnen komen tot beleid. Dit waren ook exact de woorden die ik in 2019 uitgesproken heb bij de toenmalige presentatie. Helaas is er toen van die gezamenlijkheid weinig terechtgekomen. Nu ligt dit concept voor.
Een prima hoofdlijnenakkoord wanneer er geen sprake is van een:
Biodiversiteitscrisis
Een stikstofcrisis
Een energiecrisis
Een klimaatcrisis
Een wooncrisis
Gigantisch hoge inflatie
Stijgende armoede en kansenongelijkheid
Dit akkoord doet me denken aan de volgende uitdrukking:
Iedereen dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was. De slogan van het hoofdlijnenakkoord geeft dit al aan: Samen Doordacht Doen. Doen alsof de heren overal over nagedacht hebben, maar er verandert niets.
Aan de hand van de eerder geschetste grote problemen zal ik u een paar voorbeelden noemen:
Ondanks de gigantisch klimaatcrisis en energiecrisis wordt de doelstelling om energieneutraal te worden waarschijnlijk doorgeschoven naar 2050.
Stikstof wordt benoemd als een groot probleem voor de agrariërs, maar we gaan wel lobbyen voor een stuk snelweg die er nooit zal komen.
Er wordt gesproken over de grote impact op ons leven en de natuur door klimaatverandering, maar doen we vervolgens niets aan de verbetering van de biodiversiteit.. Want, eerst moeten alle partners aan boord gestapt zijn, terwijl we per direct ons eigen openbaar groen radicaal kunnen verrijken.
Sinds januari is er een stijging van 33% bij de voedselbank, maar volgens dit akkoord gaan we het huidige beleid voor armoedebestrijding voortzetten. Voorzitter, ik heb het eerder gezegd, in een gemeente die 100 miljoen op de bank heeft staan mag geen kind opgroeien in armoede.
Dan over de wooncrisis. Hier wordt wel vrij veel over geschreven. Maar we missen weer het stukje doordacht. Ja er zijn woningen nodig, maar de bouw van die woningen moet in relatie staan tot ons landschap, tot het klimaat en de biodiversiteit. Nu ontbreekt visie, lijkt ons Nationaal Landschap vogelvrij voor projectontwikkelaars en wordt de deur opengezet voor Hugo de Jonge om ons eiland aan te wijzen als grootschalige bouwlocatie voor de Randstad.
Hebben we met dit akkoord het idee dat de regie weer bij de gemeenteraad en het college ligt? Of ligt ons lot in handen van de mensen die veel geld willen verdienen aan de Hoeksche Waard ten koste van ons eiland?
Naast het feit dat we ons zorgen maken over de “doordachtheid” van dit akkoord missen we ook gewoon veel punten:
Er staat letterlijk niets in het akkoord over onze natuur. Gaan we investeren in meer groen? Bomen? Gaan we de waterkwaliteit verbeteren?
Het is voor ons tijd voor een programmaplan en uitvoeringsprogramma natuur.
In 2019 hebben we in grote meerderheid de motie Regenbooggemeente aangenomen. Waar kunnen we deze terugvinden in dit stuk?
We missen concrete plannen voor kunst en cultuur. Dat terwijl er tijdens de campagne heel veel beloftes zijn gedaan.
Gaat de snelheid binnen de bebouwde kom naar 30 km per uur? En, hoe gaan we dit vorm geven?
Hoe gaan we onze inwoners nu echt betrekken bij de ontwikkeling van hun gemeente?
Hoe gaan we de mobiliteit op ons eiland nu echt verbeteren? De A4 komt er niet, dat hebben inmiddels alle VVD ministers van verkeer al sinds 2002 aangegeven. Lobbyen kost tijd en geld en zorgt dat we ons niet bezighouden met de echte oplossingen zoals goed openbaar vervoer en verkeersveiligheid voor alle deelnemers in het verkeer.
Voorzitter, ik kom tot een afronding. Bijna drie maanden geleden waren er verkiezingen. Al die tijd is deze beoogde coalitie bezig geweest met dit stuk. Waarom heeft dit zo lang moeten duren? Zelf het meeste heikele punt voor deze formerende partijen is doorgeschoven naar 2023. De winkeltijden zullen eventueel aangepast worden na een breed maatschappelijk onderzoek. Prachtig natuurlijk, want dat is hoe je participatie vorm wilt geven. Maar dat betekent ook dat je de uitkomsten zal moeten accepteren, ook als het je niet bevalt. Zijn er nog barrières opgeworpen?
Voorzitter, we zijn ons bewust van het feit dat we niet bepaald in een jubelstemming verkeren. De zorgen zijn groot! Maar we zijn ons ook bewust van het feit dat we het met elkaar moeten doen de komende jaren. Daarom hopen wij van harte dat veel van onze punten meegenomen worden naar de definitieve versie zodat we uiteindelijk met elkaar kunnen zeggen: “dat hebben we doordacht gedaan”.