Terwijl de gaskraan in Groningen dit jaar dichtgaat, wordt deze in de Hoeksche Waard juist verlengd tot 2028. Daarover is de gemeenteraad achteraf via een brief van het college geïnformeerd. Bij de verlenging gaat het om Oud-Beijerland, gasveld Oudeland en gasveld Hekelingen dat deels onder de Hoeksche Waard ligt.

Raadslid Tania Heimans van GroenLinks ijvert al sinds het begin van haar raadsperiode in 2022 om inwoners en raad te informeren over de gaswinning die bodemdaling in de gemeente veroorzaakt. ‘Het college antwoordde eerder dat het inderdaad een gevoelig maatschappelijk onderwerp kan zijn, waarover het goed is informatie te delen. Daarna bleef het stil, ook kwam er na twee verzoeken geen informatiebijeenkomst. Nu hebben we als raad een brief over de verlenging van de gaswinning ontvangen, nadat het college hier al  over heeft geadviseerd voor Oud-Beijerland en de staatssecretaris akkoord is. Daarom heb ik gevraagd dit op de agenda te zetten, als volksvertegenwoordiging dienen we wel te worden betrokken bij zulke belangrijke besluiten.’ GroenLinks is blij dat dit onderwerp nu zal worden besproken en zal nogmaals om meer informatie voor inwoners vragen, vooral ook over de gevolgen van bodemdaling die dit met zich meebrengt.

Zie ook de berichten hierover in de media Gaskraan in Groningen dicht maar in de Hoeksche Waard blijft hij tot 2028 open - Hoeksche Waard Nieuws (hoekschnieuws.nl) en Gaswinning in Hoeksche Waard met vijf jaar verlengd: ‘Maar veel bewoners weten dat niet eens’ | Hoeksche Waard | AD.nl